Celem reintegracji zawodowej jest nabycie /rozwinięcie przez Uczestników umiejętności zawodowych, przyuczenie do wykonywania pracy poprzez uczestnictwo w jednym z trzech warsztatów:
GASTRONOMICZNY
Zakres obejmował będzie:
– naukę obsługi i możliwości sprzętu gastronomicznego,
– przygotowania i podawania różnorodnych potraw, przekąsek i ciast charakterystycznych zarówno
dla kuchni polskiej, regionalnej jak i zagranicznej
– wykonywanie dekoracji potraw / dekoracji stołów
– BHP, przechowywanie i przewożenia potraw,
– zasady układania menu na różne uroczystości,
– zasady żywienia zbiorowego
– wyrabianie nawyku zdrowego odżywiania
– zajęcia warsztatowe z kelnerstwa oraz baristyki
Warsztat ten zajmował się będzie przygotowaniem na co dzień obiadów dla uczestników CIS.
SZWALNICZY
Zakres obejmował będzie:
– zasady działania i wykorzystania maszyn / urządzeń szwalniczych
– podstawy kraju i szycia, haftu
– podstawy projektowania prostych form użytkowych
– łączenie szycia z formami rękodzielniczymi : filcowaną wełną, haftem, koronkami, makramą
” Efekty szwalnicze” w ramach projektu wzbogacą zarówno zaplecze CIS jak i innych jednostek publicznych i niepublicznych z terenu Gminy Olszanica i okolic.
TECHNICZNY
Zakres obejmował będzie:
– prace adaptacyjno- remontowe (malowanie różnych powierzchni, układanie płytek, paneli,
wykładzin),
– prace związane z obróbką drewna (wycinanie, szlifowanie i łączenie elementów –ławki stoły
regały i inne proste konstrukcje drewniane)
– obsługa sprzętu ogrodniczego (kosy, kosiarki, mini traktor i innych urządzeń),
– umiejętność konserwacji, przechowywania w/w narzędzi i urządzeń
– zajęcia warsztatowe z zakresu artystycznego wykończenie wnętrz, układania podłóg, układania kamieni.
Warsztat ten uczył się będzie wykonując prace techniczne: remontowe, wykończeniowe,
naprawcze, budowlane, porządkowe w budynku i otoczeniu CIS oraz w innych budynkach i przestrzeni publicznej Gminy Olszanica